چای شما

تاریخ انتشار : ۱۱ مرداد ۱۳۹۳ در ۳:۴۱ ب.ظ , کد خبر:   5358
قاسم رضائیان نائب‌‌ رئیس انجمن صنفی کارخانجات چای شمال و مدیرعامل چای نوبر املش :متولی چای کشور،چای صددرصد خارجی توزیع می کند

رضاییان

 قاسم رضائیان رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت چای نوبر املش در گفتگو با خبرنگار صبح رانکوه  پیرامون مسائل و مشکلات صنعت چای در شمال کشورگفت:بطور کلی از آن هنگامی که کاشف السلطنه چای را وارد ایران کرد تا کنون هر زمان که میزان تولید ،مصرف و کمبود چای داخلی بدرستی مشخص و معلوم شد به همان میزان چای خارجی جهت اختلاط با چای تولیدی کشور برای قرار گرفتن در سبد مصرف خانواده ها وارد گردید نه چایکار مشکل داشت و نه کارخانه دار و نه مصرف کننده.
و در واقع در طی ۵۰ سال که از عمر سازمان چای گذشت هر زمان بدین گونه عمل شد هیچگاه مشکلی در بحث صنعت چای در کشور وجود نداشت و امور بخوبی پیش می رفت اما هر زمان این قاعده بهم خورد هم کشاورز ،هم کارخانه دار و هم مصرف کننده دچار سر در گمی شده و با مشکل روبرو شدند.
رضائیان افزود:در بررسیهایی که بواسطه سالها حضور در صنعت چای کشور از وضعیت چای داخلی (تولید و عرضه این محصول و…)بعمل آوردم بنظرم مشکل عمده چای در ایران و شمال کشور –که عمده محصول چای در این استانها بدست می آید از سال ۷۲ آغاز شد در واقع تا سال ۷۳-۷۲ علیرغم وجود بحرانهای مختلف در کشور از جمله جنگ تحمیلی و غیره اگر نظارتی هم در کارها از جمله در بخش چای نبود حداقل آن وحشت نظارتی در نزد مسئولان وجود داشت بگونه ای که مشکلات کمتری در این بخش ایجاد می گردید اما از سال ۷۲ رفته رفته اختلاط چای داخلی و خارجی را حذف و از حالت استاندارد خارج کردند.
مدیر عامل شرکت چای نوبر خاطر نشان کرد :میزان تولید چای داخلی ۳۵ الی ۴۰ هزار تن و میزان مصرف در کشور حدود یکصد هزار تن است که باید مابقی نیاز چای کشور از خارج وارد و با اختلاط با چای داخلی بدست مصرف کننده برسد که این کار در گذشته انجام می شد بطوریکه در قبل از سال ۷۲ در فصل بهار مسئولان ذیربط در مرکز با تماس با کارخانجات با اظهار کمبود چای مصرفی کشور با اصرار از کارخانجات طلب چای می کردند تا با مخلوط کردن آن با چای خارجی وارد بازار مصرف نمایند بدلیل اینکه در صورت عدم اختلاط با عرضه آن به بازار و قرار دادن در سبد خانوارها با مشکل روبرو می شدند با این وصف از سال ۷۳-۷۲ دستهایی وارد این صحنه شد که رفته رفته و ضعیت چای داخلی را از آن شکل مناسب خارج و تضعیف کردبگونه ای که با کاهش میزان اختلاط چای داخلی از ۴۰ درصد به ۵ درصد تا سال ۷۳ و افزایش چای خارجی تا ۹۵ درصد سرانجام این چرخه را در سال ۱۳۷۴ کامل کرده و بطور کلی چای داخلی را از این بخش خارج و حذف کردند زیرا واردات چای از خارج چند مزیت از جمله سفر های خارجی و سود های بسیار برای وارد کنندگان داشت!

در این میان سازمان چای بعنوان متولی چای کشور نیز که باید نظم دهنده و ناظر بر فعالیتهای این بخش باشد خود وارد عمل شده و انواع چای ۱۰۰ درصد خارجی را در بسته بندیهای قرمز و سبز رنگ که هم اکنون نیز در سطح کشور موجود است وارد کردند تا در سبد مصرف خانواد ه ها قرار دهند.
رضائیان با بیان اینکه از سال ۷۳-۷۲ رفته رفته چای داخلی تولید کشاورزان زحمتکش و کارخانجات چایسازی راهی انبارها شد خاطر نشان ساخت :از آن پس شرایط به گونه ای پیش رفت که در نهایت در سال ۷۸ مقدار ۱۰۴ هزار تن چای خشک در انبارها و ۷۸۰ میلیارد ریال بدهی برای سازمان چای بر جای مانده و سازمان چای که در گذشته خود به خزانه دولت کمک می کرد حالا به سازمانی ورشکسته و بدهکار به بانکها تبدیل شده بود.
وی افزود :از طرفی دیگر کشاورزی که هم در سال ۷۷ چای خود را به سازمان چای تحویل داده بود در سال بعد پول خود را از دولت دریافت می نمود و دچار مشکل شد و از سوی دیگر ذائقه مصرف کننده هم دیگر به چای خارجی که حتی بدون آزمایشات و تستهای لازم وارد کشور می شد عادت کرده بود که اینها در کل معضلات و مشکلات چای در کشور بوده و هست.
وی در ادمه با تاکید بر اینکه علیر غم تمامی این اوصاف مشکلات کنونی چای با بررسی تمامی جوانب از سوی دست اندرکاران محلی و آشنا به این صنعت براحتی قابل حل و برطرف شدن است و در ابتدا دولت و مسئولان باید حرفها و درد دل های دلسوزان و کارشناسان واقعی چای را بشنوند و در جمعی صمیمانه به بررسی راهکارهای بهبود و نجات صنعت چای کشور بپردازند در مرحله دوم باید میزان تولید داخلی ، میزان مصرف و نیاز بازار و سپس میزان واردات چای آنهم از طریق قانونی و با در نظر گرفتن استاندارد های لازم بطور دقیق بررسی شود و آنگاه چای وارداتی بسود تولید کننده به تولید داخلی وصل و روانه بازار گردد.

در واقع بازار باید چای را بدون واسطه از دست تولید کننده بگیرد و عرضه کند در این راه دولت باید حامی و پشتیبان چایکار و کارخانه دار باشد معتقدم اگر حداقل بمدت ۵ سال دولت از تولید کننده داخلی حمایت کند چای داخلی با افزایش کیفیت به جایگاه واقعی خود خواهد رسید و آنگاه بدون نیاز به حمایت آن چنانی دولت تولید کننده خود می تواند جایگاه خود را در بازار داخلی و بحث صادرات بیابد.

Telegram

نظر دهید