چای شما

اختصاصی صبح رانکوه

تاریخ انتشار : ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ در ۱۰:۴۱ ق.ظ , کد خبر:   5982
پیام چایکار(قسمت دوم) ایرج هوسمی

به گزارش خبرنگار صبح رانکوه گفته اند: و صاحب نظرران بر این عقیده اند که ، از این پس برای جبران خسران و ستم ها یی که در گذشته در حق چایکار رفته است هر ۱۵ روز یکبار بهاء برگ سبز چای پرداخته میشود ، و تشویش خاطر چایکار رفع میگردد ، دیگر کشاورز در این مورد و موارد دیگر مرتبط با چای و چایکاری دغدغه نخواهد داشت ، مساعده وکود را به وقت و بدون برخورد با مشکل دریافت میکرد و هر خدمتی از خدمات راهبردی کاربردی در باغ را به موقع انجام می داد . اگر هرس کف بر بود یا کمر بُر ، آرایش در خنچه چای بود وخارج کردن شاخه های هرس شده از باغ و مصدوم کردن آنها ، یا زدودن خس و خاشاک که از باغ و آرایش باغ ، خلاصه همه و همه کارها که می بایست انجام گیرد تا درختچه چای نیز بتواند آماده شکفتن شود و در فصل جوانه زند ، رشد کند ، شکوفا شود ، زیبا گردد وآماده برای بهره برداری .
آیا در بهاران در هنگام برداشت برگ بهاره چای یا نخستین دور برداشت برگ سبز چای ، به وقت صبح در فرصت سر زدن خورشید جهان تاب یا در لحظات غروب، وقت پنهان شدن آفتاب عالم تاب در نقاب شب، به تماشای غنچه های چای در کنار هم باغی خرَم وشاداب ایستاده و رنگارنگی غنچه های چای را نظاره گر بوده ای و درست دیده ای نقش رنگ و ساقه و برگ لطیف چای را . به حق طراوت و لطافت و ظرافت را دقیقاً در غنچه های این فصل از بهره برداری می توان دید که درختچه چای را چه خوش آهنگ زیر پوشش گرفته اند آیا قبلاً درختچه چای را دیده اید ؟ یا شما نیز باغ چای را ندیده و نشناخته و چای را شیئی خشک و شکننده و سیاه می پنداری که ساقه و برگی خشکیده دارد و آیا می دانید بزرگانی که درباره چای و چایکاری و چایسازی رایزنی و تصمیم گیری می کردند ، از هزینه های تولید چندان نمی دانستند؟ کارمزد کارخانه چایسازی را رقم می زدند ، حال آنکه از هزینه های مربوط به آن خبر نداشتند . باری، چای و چایکاری سالی چند بود که در اسارت بسر می برد ، تولیدگر خسته و صنعتگر چای مأیوس ، بهره برداران از آن محصول که همه وقت وهمه جا در دسترس است دل شکسته شده بودند .
تعیین قیمت برگ سبز چای سالیان بسیار بدون التفات به هزینه های تولید و تورم رقم می خورد ، چایکار خانه نشین و محتاج شده وکارگر این بخش کشاورزی به حاشیه شهرها رانده شده بودند باغ های بزرگ وسرسبز وخرم سبب عدم صرف اقتصادی تعطیل و به تدریج به جنگل مخروبه تبدیل گشته کنام وخوش شده بودند . تولید سال به سال افت پیدا کرد و در سال ۱۳۹۲ فقط نوزده هزار تن چای خشک در عرصه آمار ملاحظه شد ودر این مقدار تولید بی سابقه بوده است.
خوشبحتانه در سایه همت مردانی شایسته از سرزمین آراسته گیلان و نمایندگانی آگاه و واقع بین و آشنا به امور چای و چایکاری و زندگی رقت آمیز سالهای اخیر چایکار با تحمل مشکلات ، بالاخره وضعیت غم انگیز چایکاران را مراجع و مقامات مسئول در نهایت در محضر مقام ریاست جمهور مطرح کردند و حد بیداد در حق چایکاران و خطر هدم آن را از چرخه تولید کشور که به حق مشکلات بسیار داشت تبین و از توجهات ایشان و علاقمندی آشنایی جناب دکتر محمدباقر نوبخت یاری جسته در گام نخست مطالبات چایکاران رارداخت سپس به بررسی کیفیت امر پرداختند که مسئولان محلی متأسفانه هرگز نتوانستند راهی به چاره کار بگشایند . مألاً بهاء برگ سبز چای نه چندان که انتظار میرفت ولی به حدی قابل ملاحظه افزایش یافت و باعث شادی عمیق چایکاران گردید مصمم به باغداری شدند وبه کار پرداختند.
اما و افسوس که باز هم بازی برد رانت خوار چای و باخت چایکار در حوزه ی وسیع قد بر افراشته و بداخلاقی از سر گرفته شده است . چای سنواتی مشکل ساز شده است و تأخیر در پرداخت بهاء برگ سبز چای عامل دلتنگی ؛ قبلا ً هم گفتیم و داشتیم که چایکاران از پایان مهر ماه تا اوایل اردیبهشت سال بعد در باغ فقط هزینه می کند .
برای هرس و….. و معاش خانواده و آنگونه هزینه ها در گذشته بخشی از محل مساعده تأمین می شد و بخشی نیز از پس انداز خانوار چایکار و امور به خیر می گذشت و بهار از راه می رسید و بهره برداری از باغ آغاز می شد . روز از نو و شور و حال از نو و باز قمری بلبل در باغ نغمه سرائی می کردند و کارگر بخش کشاورزی چای و مباشر باغ از کار در باغ لذت می بردند . رهگذر نیز از آن همه شور و حال مست فیض می شد . باری آنچه در دیدار نمایندگان مردم منطقه چای خیز با رئیس محترم جمهور و هیئت محترم دولت اتفاق افتاد و تصمیم هایی که بعد برای نجات چایکار اتخاذ و اعلام شد باور شد در خاندان چایکاران دیگر بار غم راه نخواهد یافت وامور به تدریج بهتر و بهتر خواهد شد با این رویکرد چایکار به باغ وارد شد ،ادای تکلیف کرد که شرح تشکر و سپاس در یاداشتی و به شرحی که در ۳ نشریه آوای لاله زرد آمده حضور خوبان ومردان منصف تقدیم گردید . شرح حالی از سودای دل چایکار باشد که در محضر خدمتگزاران مقبول افتد، اما ناگزیر از تصدیع هستیم و باید عرضه بدارم که کارهای انجام یافته حل همه مشکلات چایکاران تلقی نگردد.
چایکاری و عمل آوری چای توجه خاص میخواهد واستمرار در خدمت رسانی تا نتیجه مطلوب حاصل گردد و حرکت کارساز شود . مدیریت باید آگاه ، کار آشنا ، پاک ، مدّبر ، اهل کلام ، با حسن نیّت باشد ، و در کار مدیریت به مسئولیت بیاندیشید ، وابسته رانت چای نباشد . که این خود فصل مهمی است در حوزهکار مدیریت بیاندیشید که اگر در زمستان یعنی اوایل آذر ماه جهات ورود چایکار به باغ را فراهم نکند یعنی مساعده وکود را در اختیار چایکار قرار ندهد ، انتظار رسیدن به هدف که همانا باغ آباد است و چای مطلوب و رقابت با چای خارجی ، دور از ذهن است وچای تولیدی و نوع مطبوع آن باید در سبد جانوار وارد و پیام رسان همت چایکار به همت چای ایرانی باشد تا بدانند چایکاران زحمتکش و صنعت چای کشور قابلیت خدمت رسانی به هموطنان را با شایستگی دارند ومی توانند در کار تولید نقش آفرین باشند ، چایکار و بخش صنعت چای هر یک در سهم خود دیده شوند و طرف احترام باشند به کار هر دو بخش کارمزد مناسب لحاظ گردد و رسیدگی شود ، اتحادیه چایکاران و سندیکای چایسازان قانونمند بر کار آنان نظارت مستمر و قانونی اعمال شود .
نمایندگان محترم مناطق چای خیز در حمایت از این محصول مهم و استراتژیک تلاش کنند و حفظ رابطه بین کشاورز ومسئولین رامورد عنایت قرار داده و به کار تولید نیز توجه لازم را مبذول نمایند ؛ زیا فرهنگ و اقتصاد و نشاط منطقه همواره متأثر از اقتصاد چای بوده است .
چایکار وچایساز نیز باید بپذیرند که مقام تشکر مقامی رفیع است ودر کار فرآوری دچار غفلت نشوند که جبران پذیر نیست ./ایرج هوسمی

Telegram

نظر دهید